Discuție la cafea despre CASS (Contribuția la Asigurările Sociale de Sănătate)
Aici pe reddit este o bula cu multi oameni cu venituri mari si implicit cu contributii mari la sistemul public de sanatate, nemultumiti pe buna dreptate de starea sistemului si de faptul ca nu beneficiaza de pe urma CASS-ului platit lunar.
Pentru ca o imagine valoreaza cat 1000 de cuvinte, pun si o radiografie de moment (octombrie 2024) a veniturilor brute din economia noastra.
https://www.cnpp.ro/ro/indicatori-statistici-pilon-i
Practic pentru ~1 milion de romani cu venituri mari (implicit CASS mare), mai sunt ~3 milioane cu venituri mici (deci un CASS lunar de ~370-400 si ceva de lei) si ~1 milion de romani cu venituri medii. Pe langa ar mai fi ~2-3 milioane de romani care pot munci, dar ori o fac la negru ori nu muncesc deloc, deci nu platesc CASS. De exemplu, in mediul rural (unde traieste jumatate din populatia tarii) oamenii care au contract de munca sunt mai degraba o exceptie sau chiar o raritate (in afara de cei angajati in primarie, scoala, biserica, magazinul local si birt etc.). De asemenea mai sunt in spate si ~4,5 milioane de pensionari si ~3 milioane de copii si ~500k de studenti care trebuie sustinuti. (*foarte putini pensionari platesc CASS, doar pentru sumele ce depasesc 4000 de lei parca, deci sume infime si irelevante).
Si acum un prim subiect de discutie: marea majoritate a celor care "platesc" CASS au salariul minim sau nu cu mult peste minim. Deci ei au platit lunar CASS sume raportate la salariile minime din economie de la acel moment (practic sume sub 200 de lei lunar). Ba chiar in anii '90 si '2000 pana spre 2014 sume de nivelul a 10-15$ pe luna sau chiar mai putin, pentru ca asta era nivelul economiei noastre.
In ziua de astazi o batranica isi cumpara lunar de la Catena medicamente compensate cu sume mai mari de 15$, nu mai vorbesc de mers la doctori la cabinete si la spitale pentru internari sau operatii etc.
Iar pentru cei care au muncit inainte de 1990, desi simbolic statul le retinea pur teoretic niste contributii care se foloseau printre altele si "pentru sanatate" (economia fiind de stat, nu exista CASS, care a aparut abia in 1997 prin legea nr. 145/1997), sumele respective s-au topit de mult in inflatia anilor '90 daca nu au fusesera deja folosite si in efortul de a plati datoriile in anii '80.
Un al doilea subiect de discutie ar fi pentru cei care contribuie mult si sunt pe buna dreptate nemultumiti: Adevarul trist este ca o solutie minune nu exista din pacate. Solutiile de tipul privatizarii sistemului sau redirectionarea contributiei catre case private de sanatate (unde ar adera fix cei din dreapta graficului, cu veniturile mari) ar fi corecte pentru cei care tin in spate sistemul de sanatate, dar ar duce la situatia in care aproape 80% din tara ar muri acasa sau si-ar face rate la banca in cazul unor probleme de sanatate...
Acesta este unul dintre motivele (nu singurul) pentru care sistemul de sanatate de la noi este la pamant si pentru care clasa politica se fereste sa gaseasca vreo solutie.
Singurele solutii (deloc usoare) pe care le vad pe termen lung ar fi mai degraba: reducerea evaziunii fiscale (inclusiv salariile la gri si la negru), cresterea economiei astfel incat sa fie mai multi oameni cu venituri medii macar, cresterea numarului angajatilor din economie, clasicele fonduri europene si administrarea corecta a banilor deja existenti (la noi ~20% din buget se fura prin managerii spitalelor numiti politic care intorc fondurile prin contracte cu dedicatie tot la firmele de partid).